Eat, rest, repeat

     [5] Hij viel onder de bremstruik in slaap, maar er kwam een engel, die hem aanraakte en zei: ‘Sta op en eet wat.’  [6] Elia keek op en ontdekte naast zijn hoofd een brood, in gloeiende kooltjes gebakken, en een kruik water. Nadat hij had gegeten en gedronken ging hij weer onder de struik liggen.  [7] Maar de engel van de HEER kwam terug, raakte hem opnieuw aan en zei: ‘Sta op en eet wat, anders is de reis te zwaar voor je.’ 


Daar ligt Elia. Ergens midden in de woestijn, volledig uitgeput, teleurgesteld en moedeloos. Koningin Izebel heeft hem bedreigd en Elia is gevlucht. De angst heeft bezit genomen van zijn hart en Elia is er als een haas vandoor gegaan. Wat een contrast met even daarvoor, toen hij vol overgave de strijd aanging met de priesters van Baäl. God liet voor hem vuur uit de hemel komen en liet Elia zien dat Hij vierkant achter hem stond. Elia had net een gigantische overwinning behaald, wonderen gedaan en een afgod volledig uitgeroeid. 

Diepe teleurstelling


Je zou kunnen denken dat Elia bang is voor de dood. Izebel heeft gedreigd hem te vermoorden en Elia gaat ervandoor. Maar dat kan niet kloppen. Want in de woestijn vraagt Elia God om zijn leven te nemen. Angst voor de dood kan het dus niet zijn geweest. Het lijkt erop dat in Elia diepe teleurstelling zich genesteld heeft. Kijk maar eens wat hij verderop in het hoofdstuk tegen God zegt: 

     [10] ‘Ik heb me met volle overgave ingezet voor de HEER, de God van de hemelse machten, maar de Israëlieten hebben uw verbond met hen naast zich neergelegd, uw altaren verwoest en uw profeten gedood. Ik ben als enige overgebleven, en nu hebben ze het ook op mijn leven voorzien.’ 

Eindeloze strijd

Elia is teleurgesteld. Hij heeft zich vol overgave ingezet, maar het resultaat is niet wat hij had verwacht. Hij voelt zich alleen en in een eindeloze strijd verwikkeld. Elia kán simpelweg niet meer. En zo komt het dat Elia na een enorm wonder nu in de woestijn zit te kniezen. Je zou denken dat God het nu laat donderen: Hallo! Ik heb je net laten zien dat je de strijd wint samen met Mij. Heb je nu nog geen vertrouwen? 

Ontmoeting

Maar zo is God niet. Hij pakt Elia niet aan, stuurt hem niet meteen terug naar Izebel en laat geen donder en bliksem op hem los. God stuurt een engel om Elia te voeden. Eet, drink, en ga maar weer slapen. En opnieuw raakt de engel hem aan en geeft hem eten en drinken om aan te sterken. Zo is God. Uitgerekend in de woestijn komt God Elia tegemoet. Blijkbaar is  de stilte en de leegte de plek waar je God ontmoet. Midden in de drukte en de dagelijkse dingen die je bezighouden, nodigt Vader je uit om je helemaal op Hem te richten. Zo heb je midden in de woestijn juist een Hemelse ontmoeting. Waar je Vader je verzorgt, toerust en klaarmaakt voor een wonder. 

Zoek de stilte


Als wij op een plek raken waar we uitgeput en vermoeid zijn, dan geeft Hij ons voedsel. Ben je even gedesillusioneerd over wat er over is van je roeping? Weet je even niet meer hoe het in de kerk moet of ben je teleurgesteld over wat er over is gebleven van de wonderen die je hebt gezien? In de stilte en ultieme focus op God geeft Hij ons voeding en rust. Zo’n Vader is Hij. 

Maar nadat Elia gerust en gegeten heeft, staat hij op en loopt hij 40 dagen en nachten door de woestijn zonder te eten en te drinken. Wow! Zit jij midden in de deceptie, midden in de teleurstelling of heb je gewoon geen energie meer om verder te kunnen? Zoek de stilte en de leegte op om daar God te ontmoeten. Laat Gods vrede en Gods voedsel je versterken. Neem je tijd met Hem, luister preekjes, aanbid Hem. Dan kan het zomaar zijn dat God je meeneemt het volgende wonder in. 

Zo'n belangrijk onderwerp vraagt om een serie. Check nu snel in de app de podcastserie van pastor Paul: ontmoeting in de woestijn.

Vorige
Vorige

Stoffig

Volgende
Volgende

De Geldblog - deel 2 van 2