Stoffig

Door Joke Troost

Hij onthult diepe, verborgen dingen,

Hij weet wat in duister is gehuld,

en het licht woont bij Hem.

Daniel 2:22

Soms is huishoud-tijd juist ook hele leuke gezinstijd. De kinderen allemaal met een kletsnatte doek (wanneer leren ze goed uitwringen?) het huis door en ik er achteraan om de schade te herstellen. Opruimen vinden ze dan weer minder leuk…

Laatst maakten we samen de bedden op. Heerlijk weer schone hoezen om de dekens en strakke lakens om de matrassen. De geur van wasmiddel door het huis waaiend. De openstaande ramen die de frisse herfstlucht naar binnen brengen. De zon fel en laag aan de hemel nu de herfst eraan komt en de zonnestralen zo precies ons zolderraam naar binnen. Ik hielp de jongens om een deken in een hoes te krijgen en klopte daarna het geheel lekker uit zodat er geen lege randjes zouden ontstaan (daar kan ik namelijk niet van slapen, jij?). 

Stoftornado

Opeens een uitroep van de jongste. “SNEL! Doe de deur dicht.” Het zonlicht had zich een weg gevonden via één van de slaapkamers naar de donkere overloop waar wij de dekens stonden uit te kloppen. Miljoenen stofdeeltjes hingen daar traag bewegend in de zonnestraal. Met elke slag van de deken ontstond er een soort stoftornado die langzaam weer optrok in het trage, bijna slow-motion dwarrelen van de stofjes. Dochterlief klapte met een beng de deur dicht. “Zo. Weg stofjes.” 

Zo werkt het natuurlijk niet. Ik liet de kinderen zien dat er nog steeds stofjes waren, maar dat het donker het zo liet zien alsof ze verdwenen waren. Deur open, daar waren de deeltjes weer. Deur dicht, weg stofjes. Het raakte me dat dit ook vaak is hoe we met ons hart omgaan. God zegt dat Hij een lamp is voor ons. Licht leidt ons de weg, maar laat ons ook zien waar nog onrust is. 

Vader wil meer voor mij

Soms als er iets in mijn hart of leven is waarvan ik eigenlijk wel weet dat het onrust veroorzaakt, dan sla ik snel die deur dicht. Even geen licht erop, dan kan ik doen alsof het er niet is. Mijn behoefte aan controle waarmee ik soms mezelf in de weg zit. Mijn ambitie, dromen en verlangens die me soms uit sink trekken met Gods timing voor mij, alle fouten in mijn verleden die soms nog even opdwarrelen. Maar Vader wil méér voor mij. Hij wil niet dat we net doen alsof dat alles er niet is. Hij wil juist Zijn licht schijnen in alle hoeken van de kamer. In het licht brengen wat er verborgen is en het opruimen!

Hoe gaaf is het dan om te lezen dat God zélf het licht is. En God is liefde, geen veroordeling. Hulp, geen afwijzing. Leven, geen dood. Als jij de deur open zet voor Gods licht, dan ga je groeien, ontwikkelen en sterker worden. Weg stof, welkom licht!

Er kunnen dingen zijn die je vanuit het verleden vast lijken te houden. Zelfs wat er generaties geleden is gebeurd, lijkt soms nog invloed te hebben op je leven nu. Als er licht op schijnt, dan blijkt er stof te zijn.

Onlangs deelde pastor Paul kwetsbaar over hoe dat in zijn leven werkte, maar ook hoe God die keten verbrak! Tijdens de dienst leerden we uit de Bijbel dat God een rode loper voor ons uitlegt, van de generaties voor ons tot de toekomst die nog komt. Een rode loper van vrijheid en doorbraak. Wil jij ook het stof van het verleden van je af voelen vallen? Luister dan nu de preek in de app!


Vorige
Vorige

De eeuwige bruid

Volgende
Volgende

Eat, rest, repeat