De eeuwige bruid

Laten we blij zijn en jubelen, laten we hem de eer geven! Want de bruiloft van het lam is gekomen en zijn bruid staat klaar. 

Openbaringen 19:7 

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat wij een eeuwige bruid zijn. In de Bijbel wordt de kerk van Christus vergeleken met een bruid. En dat blijft zo. Nergens wordt de stap gezet naar een getrouwde vrouw. Nergens lees je: en dan is de kerk de echtgenote van God. We blijven als kerk een eeuwige bruid. 

We zijn dat zo gewend om te zeggen, maar eigenlijk is het best bijzonder. Ben je wel eens op een bruiloft geweest? Of misschien ben je zelf getrouwd? Vrouwen, stel je het maar eens voor: je wordt wakker op je trouwdag. Vandaag ben je de bruid. De hele dag staat in het teken van de bruiloft. Of mannen, stel je die bruid maar eens voor. Al in de ochtend begint ze met de voorbereidingen. En alle mensen om haar heen maken ook alles klaar.

Daar is de bruidegom

De spanning, de voorbereidingen, het gelach, de versieringen, de parfum, prachtige stoffen, champagne… kun je je het sfeertje voorstellen? De bruid die helemaal mooi gemaakt wordt. Haar, make-up, een prachtige jurk, sieraden, een sluier, bloemen en heerlijke geuren. En dan is daar de bruidegom. Hij komt haar halen. De eerste keer dat ze elkaar zien. De tranen, het geluk, de spanning die wegvloeit als ze vertrekken. 

En dan de ceremonie. Met prachtige woorden over het paar. Met geloften en beloften. Met liefde, tranen en de eerste kus. Met gelukwensen, mazzel tov, taart, champagne en wijn. Met een overvloedige maaltijd, muziek en dansen. Het echt één worden met de bruidegom in de huwelijksnacht…

Oud getrouwd stel

Wanneer hou je eigenlijk op met de bruid zijn? Wanneer zeg je niet meer over jezelf: “Ik ben de bruid?” En wanneer verwijzen anderen niet meer naar jou als: “Dat is de bruid?” Als de bruiloft over is. Die dag vol liefde, geluk en feest. Want als je hebt geslapen, je de volgende dag wakker wordt, dan is ze niet meer de bruid, maar de echtgenote van. De vrouw van. Misschien ben je wel al een poosje getrouwd. Misschien al vijftig jaar. Dan weet je dat het echt anders voelt om de bruid te zijn. Die glorieuze dag, die roes van geluk, de perfecte liefde voor elkaar. 

God vraagt ons niet om te zijn als een oud getrouwd stel. Die precies van elkaar weet waar de pijntjes en onhandigheden zitten. Die alles van elkaar gezien hebben, de lichte en de donkere dagen, de geluksmomenten en de ruzies, de wonderen en de diepe ellende. God vraagt dat we Hem blijven zien als een bruidegom. Want Hij ziet ons als een eeuwige bruid. Op de bruiloft is geen ruimte voor twijfel, sleur, egoïsme en conflict. De bruiloft gaat alleen maar over liefde en belofte. 

Maar weet je dat God dit principe niet aanhoudt voor Zichzelf? Hij is immers niet alleen de perfecte bruidegom, maar ook de perfecte echtgenoot. Het is pure genade dat Hij ons blijft zien als de bruid. Gekleed in wit, vlekkeloos, vol perfecte liefde. Geen smet op de verbintenis, geen fout is gemaakt, want de bruiloft is perfect. De bruid is volmaakt. Dus lach, dans, vier feest. Wij zijn de bruid en de bruidegom is onderweg!

Vorige
Vorige

It’s a new day

Volgende
Volgende

Stoffig