I am grateful

Let’s Praise

Door pastor Arnaud Jochem

Deze decembermaand willen we onze koppies graag vullen met… dankbaarheid. Ik hoorde je denken aan dingen als de Sint, pakjesavond, Kerstbomen, familie-momenten, hapje hier hapje daar, gezelligheid (een meer Nederlands woord dan ‘gezellig’ bestaat er niet). Genoeg ‘dingen’ om dankbaar voor te zijn en daar nemen we dan deze maand ook de tijd voor. Thuis, in de kerk, in onze preken of op Connect. Dankbaarheid doet namelijk iets bijzonders met ons. Dankbaarheid is een soort van kracht die ruimte inneemt in ons denken en gevoel wanneer we dit uitspreken. ‘Bedankt’ zeggen is iets wat we onze kinderen zo vroeg mogelijk leren, want da’s wel zo netjes 😉. Maar… er bestaat een diepe, fundamentele basis voor dankbaarheid.

De afgelopen tijd hebben we in onze locaties de song ‘PRAISE’ veel gezongen. As long as I’m breathing, I’ve got a reason to praaaaiheheheheeese the Lord, oh my soul! Zo lang er lucht in m’n longen zit zal ik de Heer prijzen. Nou, laat dát nou precies zijn waar de Psalmist over schrijft in Psalm 50.  

“Whoever offers praise glorifies Me” zegt de Nieuwe King James. Onze NBV vertaling zegt “Wie een dankoffer brengt, geeft mij alle eer, wie zo zijn weg gaat, zal zien dat God redt.” Je ziet dat onze Bijbel het woordje praise vertaald met Dankoffer. Een houding van dankbaarheid richting God zelf. Da’s niet voor niks.

Todah

Wanneer je in Israël een drankje bestelt en je ontvangt het zeg je: ‘todah’. [towdah / תּוֹדָה] Wanneer je je fooi aan de ober geeft zegt hij todah. Wanneer je op de markt iets koopt krijg je met een brede glimlach een todah rabah naar je toe. Heel veel dank, betekent dat. Todah is een woord dat in het huidige Hebreeuws veel wordt gebruikt, maar ook in de Bijbel veel terug te vinden is. In deze Psalm staat in vers 23 letterlijk dat woordje todah voor dankbaarheid. Aanbidding vanuit een dankbaar hart,  zou je kunnen zeggen. Hem danken omdat je blij bent met Zijn goedheid in je leven. Laat dat nou precies zijn wat ‘praise’ zo krachtig maakt.

Redding in werking

Wanneer jij besluit om God te danken, je praise naar Hém uit te zingen, te roepen, te schreeuwen, te huilen, te fluisteren… dan gebeurt daar iets bovennatuurlijks, zegt de Bijbel. Wanneer je dát doet, op die manier jouw weg gaat, dan ZAL JE ZIEN dat God redt. Dat belooft Hij. Je zult zien dat God Zijn kracht van Redding in jouw leven met volle power laat werken. Dan gebeurt er iets op de weg van jouw week, op de route van jouw maand. Zijn Redding, Zijn Jezus, Zijn Yeshua (God Redt) komt in beweging. Denk even aan wat er in Romeinen 10 staat over het uitspreken van je geloof… “wanneer jouw mond belijdt wie Jezus is, dan treedt redding in werking dankzij Zijn rijke Genade”. Dankbaarheid duwt eigenlijk je denken en gevoel schoon van onbehulpzame gedachtes, waardoor er ruimte ontstaat en (her-)nieuw(d) zicht; hoop.

Persoonlijke todah

Komende maand zetten we elke eerste ademteug die we hebben apart om Hem te danken. Vullen we onze ziel met deze vorm van praise. Aanbiddend op zondag als we elkaar ontmoeten. ‘Amen’ roepend wanneer je in de preken dingen hoort waar je blij en dankbaar van bent geworden. Avondmaal vierend aan de keukentafel. Jezus die voor jou een weg baant van heil, van redding, van hulp… da’s een erg goede reden om je denken te vullen met dingen waar je dankbaar van wordt en Hémzelf te benaderen met jouw persoonlijke “TODAH”.

Wil jij ook intentioneel dankbaar zijn deze maand? Begin met het terug luisteren van dit I am Grateful onderwijs:

Dankbaar voor Hem - ps Paul van Laar

Supernatural power of rest - Sanne Stuive

Vorige
Vorige

I am grateful, let’s share

Volgende
Volgende

ALLEEN