I am grateful, let’s give

Door Joke Troost

“Je kent de wegen van de wind niet, je kent het kind dat in de moederschoot groeit niet, zo ken je ook de daden niet van God, die alles maakt.”
Prediker 11:5

Ik wilde iemand extra zegenen met een mooi geldbedrag. Wat wij gekregen hebben, waar we dankbaar voor zijn, dat willlen we uitdelen. Geven uit dankbaarheid, I am grateful! Het moment dat we dat bedachten hier thuis, popte er meteen een naam in mijn hoofd. Die van de gastouder van één van de kinderen. Eerlijk gezegd kende ik haar nauwelijks. Ik had haar alleen gesproken tijdens de tien-minuten gesprekjes van onze zoon en af en toe eens bij het ophalen van de kinderen. Maar nooit over meer dan de opvang, de ontwikkeling en het weer. 

Niet nodig

Dus toen deze naam me te binnen schoot, voelde ik daar niet meteen een ontzettende klik bij. Er waren nog zoveel anderen aan wie we het zouden kunnen geven. Bovendien - dacht ik bij mezelf - deze gastouder kwam nou niet direct over alsof ze het geld hard nodig had. Ik had het toch ook aan een zwerver kunnen geven, of iemand die afhankelijk is van de voedselbank. Hoewel de naam van deze vrouw steeds maar naar boven kwam, zette ik mijn vraagtekens, met een grote rode stift. Ik wist namelijk helemaal niet of deze gastouder christelijk was. Het feit dat ze voor een christelijke organisatie werkte, hoefde nog niet te betekenen dat ze het concept van Spirit led giving zou snappen of zou waarderen. 

In mijn hoofd ging het zo: Wat als ze het NIET snapt? Wat dan? Stel je voor dat ze het heel raar vindt? Of erger nog: stel je voor dat ze denkt dat ik iets van haar wil. Dat ik mijn zoon voor wil trekken of een speciale behandeling voor haar wil. Hoe leg ik haar uit dat dat niet het geval is? Wat als ze het niet eens mag aannemen van een ouder? Heer, heeft U niemand anders voor me? 

Envelopje

Maar er kwam niemand anders. En middag na middag stond ik daar aan haar deur om te kinderen op te halen dan zag ik haar: vrolijk, lachend, vriendelijk naar de ouders en kinderen, capabel en in control. Ik zág het gewoon niet. Maar steeds weer als ik God vroeg wie we mochten zegenen, was daar haar naam. Uiteindelijk maakte ik toch een envelopje. Met een briefje erbij. Ik plakte de enveloppe dicht en nam hem mee naar school, maar tot twee keer toe bleef hij in de auto liggen. 

Dit schreef ik in het briefje, 

Beste …

We vroegen aan God wie we wat extra mogen zegenen. Nou, jij dus. 

Met de groeten uit de Hemel. 

Groetjes, 

Zenuwachtig

Toen ik weer eens aan haar deur stond, besefte ik dat ik opnieuw de enveloppe in de auto had laten liggen. Maar deze keer kwam er een berusting over me. Als U het wilt Heer, dan zal ik het wel doen. Ik haalde mijn zoon op en vertelde dat ik even iets uit de auto moest pakken. Mijn zoon wilde het haar graag geven en overhandigde de enveloppe. Toen ik die gastouder met de enveloppe in haar hand zag staan, werd ik pas echt zenuwachtig. Ik vertelde haar dat ze het beter even op een rustig momentje open kon maken en vertrok. 


Toen ik in de auto zat, voelde ik nog steeds die zenuwen. In de auto moest ik even aandacht besteden aan het rustig ademhalen. Die middag, met speelafspraakjes bij ons thuis, moest ik nog een paar keer aan de gastouder denken. Hoe zou ze morgen op het schoolplein begroeten. Met een meewarige blik? Met afstand omdat ze niet goed zou weten wat ze ermee moest? Of misschien zelfs streng, met het geld in haar hand om het terug te geven en te vertellen dat ze zich niet liet omkopen? 

Jullie moesten eens weten

Tegen de avond was ik niet meer met het geld bezig. Het was druk in huis en ik had net voor het gezin met nog wat extra mensen erbij eten op tafel gezet. Terwijl we zaten te eten kwam er een appje binnen. Dit stond erin. 

“Wat ontzettend bijzonder! Ik had een briefje van je zoon of iets dergelijks verwacht…De afgelopen tijd is het emotioneel best pittig voor mij/ons geweest. En dit is meer dan een knipoog/briefje van boven. Jullie moesten eens weten…

Heb gewoon gehuild van het besef dat God mij echt ziet en voor ons zorgt.”

Let’s give

Dit was mijn eerste les in het feit dat God iedereen echt kent, en wij absoluut niet. Dat God weet wat iemand nodig heeft, en wij vaak helemaal niet. Als wij gaan danken en zegenen, zonder daar een oordeel aan te hangen of een uitkomst te verwachten, dan gebruikt God dat voor zijn plan.

Lucas 6: 32-35

En als u hen liefhebt die u liefhebben, wat voor dank (CHARIS) komt u daarvoor toe? Immers, ook de zondaars hebben degenen lief die hen liefhebben.

En als u goeddoet aan hen die u goeddoen, wat voor dank komt u daarvoor toe? Immers, ook de zondaars doen hetzelfde. En als u leent aan hen van wie u hoopt terug te ontvangen, wat voor dank komt u daarvoor toe? Immers, ook de zondaars lenen aan zondaars, om hetzelfde terug te ontvangen. Maar heb uw vijanden lief en doe goed, en leen zonder te hopen iets terug te krijgen. Dan zal uw loon groot zijn en zult u kinderen van de Allerhoogste zijn, want Hij is goedertieren over de ondankbaren en slechten.

Zo willen we een gevende gemeente zijn. Als wij rotsvast staan in onze dankbaarheid over wat God voor ons heeft gedaan, dan kunnen we zaaien zonder te oogsten. Dan vertrouwen we God in dat Hij zorgt voor een rijke vrucht, ook al zien we die zelf misschien niet eens.

Als je kijkt en zegt: heeft deze persoon het echt nodig, krijg ik hier iets voor terug, heeft deze kerk goed genoeg gepresteerd om mijn tienden naar toe te brengen? dan doe je ‘gewoon’ goed, net zoals ook niet-christenen dat doen. Maar als je hebt geproefd van Gods genade, Zijn redding. Als je hebt ontdekt dat Hij de redder is in elke situatie in je leven, dan kun je je vijanden lief hebben en geven zonder iets terug te verwachten. Dan vertrouw je niet op mensen, op de uitkomst of hun reactie, maar dan vertrouw je op de Allerhoogste.

Hij doet het voor, want Hij had ons lief nog voordat we Hem liefhadden. Hij is genadig over de ondankbaren. Wij willen zijn zoals onze Vader.

Jesus Cares

Zo geven we ook als kerk. Wil je daar meer over horen? Wil je weten wat onze visie daarop is en wat we het afgelopen jaar bijvoorbeeld hebben gedaan om andere mensen te helpen? Luister naar deze preek: “I am grateful, let’s give.

Meer onderwijs over financiën? Lees hier de: Geldblog deel 1 en Geldblog deel 2


Vorige
Vorige

Dag 1: Bidden begint met danken

Volgende
Volgende

I am grateful, let’s share